Om te voorkomen dat je site gehackt wordt en je de hele site opnieuw moet (laten) bouwen.
Het antwoord is simpel, klinkt afschrikwekkend, maar is niet te onderschatten. Het goede nieuws is dat je dit scenario kunt voorkomen door regelmatig een update te doen van WordPress, het thema en de plug-ins.
Waarom wordt WordPress gehackt?
Nu WordPress steeds populairder wordt en er dus steeds meer WordPress sites online komen, is het ook voor hackers interessant om te zoeken naar de beveiligingsgaten in WordPress. Want als ze die gevonden hebben, hebben ze vervolgens tientallen miljoenen websites die ze kunnen aanvallen en proberen in te lijven in de spam- of virusverspreiding (want daar doen ze het meestal voor).
Hetzelfde verschijnsel kennen wij bij Windows. Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken Windows op hun computer, dus ook zij zijn aantrekkelijk doelwit voor hackers. Vandaar ook de vele updates van Windows en natuurlijk de markt van anti-virusprogramma’s.
Is elke WordPress update belangrijk?
Net als bij Windows komt ook WordPress regelmatig met updates. Sommige zijn cosmetisch (dan ziet het Dashboard er bijvoorbeeld leuker uit), sommige komen met handige, nieuwe functies, sommigen dekken weer ergens een veiligheidslek. Het uitvoeren van een update is dus altijd de beste optie.
WordPress is online, dus maak ook back-ups
Het kenmerk van WordPress is natuurlijk ook dat je de website meteen online maakt en bijwerkt. Je hebt op je eigen computer geen versie van je site. Als je website door de Websitewinkel is gemaakt, hebben wij ook alleen maar de eerste online-versie in ons archief. Daarom is het essentieel dat je regelmatig een back-up maakt van de WordPress site. Want als jouw site gehackt wordt, zijn wij genoodzaakt de website offline te halen om onze andere gebruikers te beschermen. Dan ben je alles kwijt en moet je helemaal opnieuw beginnen.
Hoe doe je een WordPress update?
Het meest eenvoudig is een update als je die regelmatig doet, want dan sluiten de versie van WordPress, de versies van het thema en de versies van de plug-ins netjes aan op elkaar. Heb je al lange tijd geen update gedaan of laten doen (lange tijd is vanaf ca. 1 jaar), dan zit er een ‘gat’ tussen jouw versie en de meest recente versie. Dan is het updaten meestal een lastiger klus, omdat er allerlei tussenstappen gemaakt moeten worden (of in een enkel geval kan dan niet meer en moet alles opnieuw gemaakt worden).
Zorg er altijd voor dat je eerst een back-up maakt van je site. Dan heb je nog iets als de update fout afloopt . Daarna update je de plug-ins, het thema en tenslotte de WordPress versie. Het vergt wel even tijd, hou daar rekening mee.
Als jouw versie van WordPress al oud is, dan kun je niet meteen naar de nieuwste versie updaten. En soms conflicteren WordPress updates met de laatste versie van het thema of de plug-ins die je gebruikt hebt. Dus zorg ervoor dat je weet waarmee je bezig bent.
Vergelijk het maar met zelf de 20.000 km beurt van je auto doen. Dat kan best, maar het vergt wel kennis en vaardigheid.
Volgens de website WPBeginner, is 83% van de gehackte WordPress websites niet bijgewerkt naar de laatste versie.
Updates laten regelen door de Kroon Webdesign
Wij bieden een jaarlijks abonnement aan voor 120,- euro waarvoor wij de veiligheidsupdates doen van WordPress. Afhankelijk van het type en aantal plug-ins en het thema kan de prijs wat hoger zijn – dat overleggen wij vooraf met je.
Het abonnement gaat dan in vanaf de meest recente versie van WordPress, het thema en de plug-ins.
Heb je inmiddels al achterstand in het updaten, dan maken wij eerst alles up-to-date, waarvoor wij vooraf een prijsopgaaf doen.
Wil je eenmalig een update laten uitvoeren van WordPress en doe je het daarna bijvoorbeeld voortaan zelf, dan zijn de kosten in ieder geval 50,- euro, tenzij de laatste versie meer dan een jaar oud is, dan doen wij ook eerst prijsopgaaf. Ook hier geldt: afhankelijk van het type en aantal plug-ins en het thema kan de prijs wat hoger zijn – dat overleggen wij vooraf met je.